Luksuskehitys Ääririkkaille aiheuttaa Ilmastonmuutosongelman Barbudassa

Yksikin maininta Karibiasta loihtii todennäköisesti mielikuvia koskemattomista valkoisista rannoista, taivaansinisistä laguuneista ja ympärivuotisesta auringonpaisteesta. Siksi ei ole yllätys, että alueen matkailulla ja matkailuteollisuudella on valtava merkitys sen taloudessa, noin 15,5% sen bruttokansantuotteesta. Tästä on valtavasti hyötyä kansalaisille, sillä se tarjoaa laajat työllistymismahdollisuudet ja edistää alueen hyvinvointia yleisesti. Pelkkää auringonpaistetta ja tikkareita ei kuitenkaan ole, ja turismi on aiheuttanut tiettyjä ongelmia näissä maissa. Tilanahtauteen liittyvien ongelmien, paikallisille välttämättömien hyödykkeiden kustannusten nousun ja kulttuuri-identiteetin katoamisen lisäksi esiin nousee erityisesti yksi asia: ympäristövaikutukset.

Vaikka joitakin Karibian maita on kehuttu ympäristöystävällisistä matkailukohteista, kuten Tobagon Castara Retreatsista tai Dominican citizenship by-investment-rahoitteisesta Jungle Bay-hotellista, muualla tarina ei ole aivan sama. Valitettavasti muiden Karibian maiden matkailuelinkeinot ovat liittyneet saastumiseen, veden ja elintarvikkeiden kaltaisten luonnonvarojen liikakäyttöön ja tärkeiden luontotyyppien tuhoutumiseen. Yksi tarina kiteyttää ihmisten huolet viimeisen numeron ympärille muita paremmin: luksuslomakohde, joka uhkaa tuhota yhden Barbudan tärkeimmistä kosteikoista.

Barbudan luksuskehitys kuohuttaa
Hirmumyrsky Irman tuhottua Barbudaa kolme ja puoli vuotta paikalliset ovat haastaneet yhdysvaltalaiset rakennuttajat rakentamaan luksusrantalomakohdetta Karibianmeren saarelle. Vaikka tällaiset ominaisuudet eivät ole mitään uutta, tämän lomakohteen sijainnin valinta on ollut kiistanalainen. Tämä johtuu siitä, että 2 miljardin dollarin ”Barbuda Ocean Club” rakennetaan suojeltujen kosteikkojen paikalle.

Palmetto Point ja sitä ympäröivä Codrington Lagoon National Park (CLNP) ovat maailman suurimpia fregattilinnun pesimäpaikkoja ja siellä lisääntyvät eläimet kuten Länsi-Intian viheltäjäsorsa. Siellä elää myös merieläimiä, kuten uhanalaisia Haukansilmä-ja nahkakilpikonnia, mangrovemetsiä ja kotoperäisiä kasveja, joita saarelaiset ovat perinteisesti käyttäneet kalaruukkujen ja piikkikattojen valmistukseen.

Paikallisten vihaksi suuri osa tästä kasvista on siirretty muualle ja istutettu uudelleen. Lisäksi tohtori Adelle Blair, Barbudan neuvoston ympäristöneuvonantaja, on myös todennut, että laguunin tuhoaminen ”jättää Barbudalaiset alttiimmiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksille ja tuleville hurrikaaneille, jotka ovat tuhonneet sen luonnollisen puolustuksen.”

Molemmat osapuolet ovat jumissa taistelussa.
Vastauksena, Barbudan neuvosto on nostanut oikeusjutun projektin kehittäjiä Peace, Love and Happiness (PLH) vastaan sillä perusteella, että ne aiheuttavat ympäristön pilaantumista kohteessa. Viranomaiset väittävät myös, että PLH toimii vuokrasopimuksella, joka rikkoo vuoden 2007 Barbuda Land Act-lakia, joka antaa kansalaisille yhteisöllisen oikeuden maahan ja jossa todetaan, että ”Barbudan maata ei saa myydä”. Neuvosto väittää, että hallitus on käyttänyt kiisteltyä Paradise Found Act-lakiaan ohittaakseen nämä yhteisölliset maanomistuslait.

Samaan aikaan Global Legal Action Network (GLAN) on vaatinut hankkeesta kansainvälistä tutkintaa väittäen sen olevan Ramsarin sopimuksen vastainen, jonka mukaan alue on kansainvälisesti merkittävä kosteikkoalue. He haluavat Palmetto Pointin lisättävän Montreux ’ n ennätykseen, kosteikkoalueiden rekisteriin, joka antaa sille lisäsuojaa.

PLH puolestaan väittää, että hanke suunniteltiin vuonna 2016 järjestetyn yleisöäänestyksen jälkeen, eikä sillä ole mitään tekemistä Paradise Found Actin kanssa. Projektin puheenjohtaja Justin Wilshaw on sanonut, että: ”missään vaiheessa emme ole hyödyntäneet lakimuutosta jyrätäksemme läpi mitään”, väittäen, että hanketta tuki ”yhteisö, 84 ääntä kaksi”.

Vastustajat uskovat, että yleisö ei ollut täysin tietoinen hankkeesta ja sen mahdollisista ympäristövaikutuksista, ja että äänestys järjestettiin, kun saaren väestö evakuoitiin väkisin Antigualle hurrikaani Irman jälkeen. Hallitus ja PLH kiistävät väitteet. Kehittäjät ovat pelanneet myös sitä taloudellista hyötyä, jonka Lomakeskus voisi tuoda, etenkin COVID-19: n valossa. Paikallinen meribiologi John Mussington sanoi kuitenkin Guardianille: ”Barbudalaisille tämä on elämämme; meillä on syvä yhteys maahamme. He voivat puhua taloudellisista mahdollisuuksista, mutta ne mahdollisuudet eivät kuulu meille.”

Viimeaikainen kehitys viittaa siihen, että Barbudalaiset saattavat pystyä pysäyttämään projektin raiteilleen, vaikka he ovat epäonnistuneet tähän asti. Itse asiassa korkein oikeus antoi määräyksen PLP: lle keskeyttää väliaikaisesti työt Palmetto Pointissa lokakuun alussa sen jälkeen, kun Barbuda Council oli nostanut kanteen rakennuttajia vastaan. Ja vaikka tämä lopulta kumottiin kuukautta myöhemmin, neuvosto on vannonut valittavansa päätöksestä ja vievänsä sen tarvittaessa jopa ylempään neuvostoon. Yhdessä Glanin ponnistelujen kanssa Barbudalaisilla on yhä toivoa siitä, että he voivat estää hankkeen etenemisen, vaikka oikeudelliset takaiskut ovat kärsineet.