Goldman Sachs ennustaa asuntojen hintojen hyppäävän 16% vuonna 2022

Goldman Sachs sanoi viime viikolla odottavansa asuntojen hintojen kasvavan vielä 16% vuoden 2022 loppuun mennessä, vaikka jotkut merkit ovat ilmenneet, että ostajat voivat pian olla helpompaa.

Goldman Sachs huomauttaa ennusteessaan, että asuntojen hintojen nopea nousu viime vuoden aikana johtuu useista tekijöistä, kuten matalista koroista, jotka tekevät asuntolainoista halvempia kuin koskaan. Lisäksi on koronaviruspandemiaan perustuva muuttoliike malleja, jotka ovat nähneet monet etätyöntekijät muuttaa edullisemmille alueille,sekä enemmän Millenials yrittää tulla asunnon. Sijoittajat ovat myös tehostaneet ostotoimintaansa, sillä he näkevät asuntojen olevan kuuma valtti. Samaan aikaan rakennusmateriaalien ja työvoiman puute on ruuhkauttanut rakentajien rakennustoimintaa.

Kaikesta syntyy täydellinen myrsky kotimyyjille, ja se tuskin laantuu lähiaikoina, Goldman Sachsin ekonomistit uskovat.

”Kysyntä-kysyntä-kuva, joka on ollut perustana vaatimuksellemme asuntojen hintojen monivuotisesta noususta, on säilynyt ennallaan”, sanoi Goldman Sachsin pääekonomisti ja globaalin talouden ja markkinatutkimuksen johtaja Jan Hatzius. ”Asuntoinventaariot ovat edelleen historiallisen tiukkoja, ja asuntojen ostoaikeiden selvitykset ovat edelleen terveellä tasolla.”

Viimeaikainen nousu vireillä kotimyynnin oli johtanut jonkin verran optimismia, National Association of Realtors pääekonomisti Lawrence Yun sanoi aiemmin tässä kuussa huomata hieman varaston kasvua ja maltillinen hinnat, jotka toivat enemmän ostajia takaisin markkinoille. Hän kuitenkin varoitti, että kohtuuhintaisuusongelmat todennäköisesti jatkuvat. Ja todellakin, käytettävissä olevat asuntovarastot ovat edelleen paljon alle normaalin tason. Lisäksi kodinrakennusteollisuus ei pysty täyttämään tyhjiötä, koska sen omat ongelmat jatkuvat. TIEDOT U. S. Bureau of Labor Statistics osoittaa, että rakentamisen työllisyys on 201000 työpaikkaa vähemmän kuin se oli ennen pandemiaa, esimerkiksi.

Yksi mahdollinen ratkaisu Goldman Sachsin taloustieteilijöiden esittämään vähäiseen inventaarioon on kaupunkien kaavoituslakien höllentäminen.

”Taloustutkimus osoittaa, että kaavoitussääntöjen ja muiden säätelyrajoitteiden höllentäminen, joka on haitannut asuntojen rakentamista vuosikymmeniä, lisäisi tarjontaa ja laskisi hintoja ja vuokria”, Hatzius kirjoitti. ”Mutta käytännössä tämä on ollut poliittisesti vaikeaa.”

Jonkin verran edistystä on tapahtunut, osavaltiot kuten Oregon ja Minneapolis molemmat onnistuneesti poistaa yhden perheen kaavoitus lakeja vuonna 2019 jälkeen push Yhdysvaltain entinen asunto-ja Kaupunkikehitysministeri Ben Carson, joka palveli presidentti Trumpin aikana. Viime aikoina Kalifornia on seurannut perässä, mutta analyytikkojen mukaan on epätodennäköistä, että nämä muutokset yleistyvät muualla Yhdysvalloissa.

Ilman mahdollisuutta helpotusta tekijät ajavat kotiin hinnat, useimmat analyytikot uskovat markkinoiden edelleen kiihtyä. Fannie Mae on ennustanut lokakuun talousennusteessaan maltillisempaa asuntojen hintojen nousua 7,4 prosenttiin vuonna 2022 aiemman ennusteensa 5,1 prosentin sijaan.

Samalla Fannie Mae uskoo jatkuvan hintapaineen johtavan siihen, että asuntojen kokonaismyynti laskee ensi vuonna 6,77 miljoonasta 6,54 miljoonaan vuonna 2022.