Brittiläinen startup Biohm eristää uusia koteja sienillä

Brittiyhtiö Biohm on noussut otsikoihin suunnitelmistaan alkaa myydä sienistä valmistettuja rakennuseristeitä. Yritys, joka aikoo aloittaa massatuotannon sienirihmastosta, sienilangan kaltaisista juurista, väittää tuotteensa olevan paljon ympäristöystävällisempi ja myös edullisempi kuin perinteiset materiaalit.

Biohm huomauttaa, että sienirihmat ovat biohajoavia, ja arvioi, että kun niitä käytetään eristeenä, ne päihittävät kilpailevat materiaalit.

Biohmin perustaja ja innovaatiojohtaja Ehab Sayed kertoi Fast Companylle, että sienirihmastoverkot ovat rakenteeltaan hyvin samanlaisia kuin muovipohjaiset eristeet. Hän sanoi, että yhtiön testit osoittavat, että se tekee parempaa työtä eristys kuin vaahto, on vähemmän lämmönjohtavuus, ja että se on hitaampi polttaa tulipalon sattuessa, eli se on turvallisempaa liian. Toisin kuin tavalliset eristeet, se voidaan joko kompostoida turvallisesti tai käyttää uudelleen eristyksen lisäämiseksi.

Biohm arvioi, että ympäristöystävällisemmille, kierrätettäville eristeille on tarvetta. Sen tutkimukset osoittavat, että Yhdysvaltain rakennus-ja purkuteollisuus tuottaa kaksi kertaa niin paljon roskaa kuin kaikki muu sen kaupunkien tuottama jäte.

Biohm kasvattaa rihmastonsa tehtaalla ja muotoilee sen tavallisen eristepaneelin kokoiseksi. Se käyttää myös maatalouden sivutuotteita sieni varmistaa lopputuote on hiilinegatiivinen.

”Päädyt eristyspaneeliin (kuvassa alla), joka on muodostunut täysin luonnollisesti”, Sayed kertoi Fast Companylle. Kun tuote on kasvatettu oikeaan kokoon, se kovettuu, kunnes siitä tulee jäykkä ja vahva.

Sayedin mukaan perinteiset eristeet, kuten vaahto, ovat fossiilisten polttoaineiden sivutuotteita, jotka ovat ilmeisen huonoja ympäristölle. Lisäksi kyseisiä tuotteita valmistetaan käyttämällä haitallisia kaasuja, jotka ovat vielä haitallisempia otsonikerrokselle kuin CO2. Joissakin vaihtoehtoisissa tuotteissa käytetään myös luonnonmateriaaleja, mutta niihin lisätään formaldehydiä ja muita myrkyllisiä aineita varmistaakseen, että ne ovat palonkestäviä. Toinen vaara perinteisissä materiaaleissa on se, että leikkaavat eristepaneelit päästävät pölyä, joka voi olla haitallista rakennusmiehille.

Biohm suunnittelee alkavansa valmistaa sienirihmasto-eristepaneeleita hyvin pienessä mittakaavassa, valmistaen sen verran, että se mahtuu noin 30 kotiin kuukaudessa. Se kuitenkin väittää, että nämä sienipohjaiset paneelit eivät maksa enempää kuin perinteiset eristepaneelit. Ja kun se skaalaa tuotantoa, sen pitäisi pystyä alentamaan kustannuksia vielä enemmän, jotta sen tuotteita voisi käyttää jopa edullisimmissa asunnoissa.

Sayedin mukaan Biohm pystyy pitämään kustannukset alhaisina, koska kaikki sen käyttämät materiaalit ovat jätetuotteita. Sienirihmasto on sienten jätetuote, ja Biohm käyttää myös raaka-aineen jätevirtaa, jonka se kerää ilmaiseksi Oman jätteenkeräyspalvelunsa kautta.

”Joten sinulla ei periaatteessa ole raaka-ainetta, että sinun täytyy maksaa meille aluksi, mikä todella tekee asioita helpommin saavutettavissa, kun olet tuottaa mittakaavassa”, hän selitti.

Olettaen, että sen tuote osoittautuu hitiksi, Biohm on suunnitellut rakentavansa toisen tehtaan Iso-Britanniaan ja toisen Hollannissa tuotannon käynnistämiseksi. Yrityksellä on myös suunnitelmia kehittää muita kestäviä rakennusmateriaaleja, kuten kasvipohjainen betoniseos ja vaihtoehto kokonaan ruokahävikistä valmistetulle kuitulevylle (kuvassa yllä). Lisäksi yhtiö suunnittelee lanseeraavansa niin sanotun” kiertorakentamisjärjestelmän”, joka käyttää kaikkia kolmea materiaalia yhdessä.